Information

VAD ÄR TRIATHLON?

Triathlon passar utmärkt både för motionären som tycker om allsidig träning – och för den topptränade elitidrottaren. Genom sin variation är det också en mycket rolig idrott för barn och ungdomar.
Man tävlar på en mängd olika distanser. Allt från tävlingar som tar under en timma att genomföra, till tävlingar som eliten avverkar på över 8 timmar.

Den klart övervägande delen av tävlingarna arrangeras på kortare distanser. När man tränar inför tävling genomförs oftast momenten var för sig, även om man ibland kör så kallade övergångspass simning-cykel eller cykel-löpning.
På triathlonförbundets hemsida finns mer information som hjälper dig att börja med triathlon. Det lättaste sättet att komma igång är dock att kontakta någon av de över 100 triathlonklubbar som finns i Sverige.

KORT HISTORIK – FRÅN 14 DELTAGARE 1978 TILL SUCCÉ VID OS I SYDNEY 2000

Som anfader anges Hawaii Ironman vars första tävling arrangerades 1978 med 14 deltagare. Dock började idrottare i Kalifornien tidigare under 70-talet att exprimentera med tävlingar på kortare distanser där momenten simning-cykel-löpning utfördes i en följd. Första tävlingen i Sverige arrangerades 1983 i Uppsala.
Hawaii Ironman var en sammanslagning av distanserna på de tre klassiska tävlingarna: Waikiki Roughwater Swim 3800 meter, Oahu Around the Island Bike Race 180 km och Honolulu Marathon 42 km. Bakgrunden var en vadslagning där man utröna vem som var den mest tränade idrottaren av simmaren, cyklisten och löparen.

Redan inom några år hade tävlingen fått fotfäste och sporten började växa. Triathlon har gjort en rekordsnabb utveckling ifrån marginalidrott till olympisk- och internationell toppidrott med professionella utövare. Triathlon gjorde succé då sporten var med första gången på OS 2000 i Sydney.

På OS tävlar man på de kortare distanserna 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning. 2009 blev svenskan Lisa Nordén tvåa och 2010 trea i VM-serien. Hon vann också sprint-VM 2010. Men allt övertriumferades 2012 med totalseger i VM och ett OS-silver.