Utrustning

UTRUSTNING

Man kan genomföra en triathlontävling med nästan hur mycket eller hur lite utrustning som helst, välj något som passar dig och din plånbok. Oavsett vad du väljer, se till att ha provat utrustningen innan tävlingen.
Nedan följer lite rekommendationer och saker att tänka på för dig som inte tidigare deltagit i en triathlontävling.

SIMNING

MÅSTE
▪ Badmössa (som du får på tävlingsdagen)
▪ ”Simkläder”. Simmar du utan våtdräkt kan du simma i badbyxor/baddräkt. Korta tights, plus en topp för damerna, kan vara ett bättre val då du då kan behålla samma kläder resten av tävlingen.

REKOMMENDERAS

▪ Simglasögon, särskilt om du simmar frisim/crawl.

EVENTUELLT

▪ Våtdräkt. Detta är valfritt så länge temperaturen är över 16 grader (17 grader på olympisk distans), vilket vi räknar med. Läs mer om temperaturreglerna. Många som tävlar i triathlon använder dock våtdräkt. Dels för att skydda mot kyla, men också för att den har en viss flytkraft vilket gör att man helt enkelt simmar bättre. Detta gäller dock inte om du simmar bröstsim då benen lätt flyter upp och det är svårt att ta riktigt bentag. Vid kortare distanser blir det en mindre fördel/behov, då du inte hinner bli kall och sen också tappar tid på att ta av dig våtdräkten efter simningen. Avgör själv.
▪ Det finns band att fästa nummerlapp i, ”race belt”. Nummerlapp får ej bäras under simmomentet. Det tar du alltså på dig vid växling efter simningen.
▪ Du kan också ha en cykeltröja/topp på dig under våtdräkten.
▪ Öronproppar. Kallt vatten i öronen gör vissa personer yra, vilket inte är bra för cyklingen.
▪ Vaselin att smörja in nederdelen av ärmar och ben på våtdräkten med gör den lättare att ta av. Det kan också vara bra på halsen/nacken för att undvika skavsår.

CYKLING

MÅSTE
▪ Cykel. Du måste inte ha en racercykel, utan det fungerar bra med en MTB, citybike eller annan standardcykel. Cykeln ska vara traffiksäker. Bromsarna kommer att kontrolleras när du lämnar in din cykel, så se till att ha kollat detta innan.
▪ Cykelhjälm. Hjälmen ska vara CE-märkt.
▪ ”Cykelkläder”. Har du simmat utan våtdräkt måste du kanske ta på dig något på överkroppen. Det kan vara lite bökigt att klä på sig när man är blöt, så tänk på det i valet av kläder, cykeltröja med lång dragkedja brukar funka.
▪ Du får inte vara naken i växlingsområdet, så om du måste byta underdel så hänvisar vi till ombytestälten i närheten av växlingsområdet.

REKOMMENDERAS

▪ Cykelskor. Har du en cykel med särskilda pedaler och cykelskor är det en fördel.
Har du en ”standardcykel” så går det bra att cykla i löparskorna, du sparar då ett skobyte efter cyklingen.

EVENTUELLT

▪ Cykelglasögon
▪ Cykelhandskar
▪ Överdragskläder i någon form, om det är kyligt ute.

LÖPNING

MÅSTE
▪ Löparskor
▪ ”Löparkläder”. De flesta springer i samma kläder som de cyklade i.

EVENTUELLT

▪ Keps

ÖVRIGT

REKOMMENDERAS

Race belt/nummerlappsband eller ett resårband att fästa nummerlappen i så att du kan ha den bak på cyklingen och fram på löpningen. Race belts kommer att säljas i samband med nummerlappsutdelningen fredag-lördag och även på plats på tävlingsdagen. Pris: 50 kronor. Enbart kontant betalning på tävlingsdagen.